22.03.2013

Kartulikoorimismasin, ehk miks ei saa rahvakogu ettepanekutest asja



Esiteks on ettepanekute tegijad ilmsesti väga ja väga erineva taustaga inimesed. Kes on juhtunud kuulama raadiosaateid stiilis „vaba mikrofon“  kuhu võivad sisse helistada ja kaasa rääkida kõik raadiokuulajad – on kindlasti märganud, et enamus inimesi ei hiilga just oma empaatiavõime poolest ja on oma ettepanekutes väga kompromissitud. Ma isegi ütleks, et mida kategoorilisem on ettepanek seda...noh kuidas nüüd öelda, seda rumalam on selle ettepaneku tegija.
Pean siin silmas näiteks soove, omavalitsuste tegelaste ja nende pereliikmete igaaastase täieliku majandustegevuse avalikustamise nõuet või siis tahtmist, et erakondasid finantseeritaks ainult liikmemaksudest.


Noh esimesel juhul nagu te aru saate on tegu isiku vabaduse ja õiguse põhiseadusevastase piiramisega, teisel juhul aga saaksime süsteemi kus riiki valitseks ainult see kellel on kõige rohkem raha.
No ja tulidki eksperdid ja avaldasid arvamust, et pole kasulik, tuleks muuta põhiseadust jne bla-bla-bla.
Aga jutt tegelikult õige ju?
Tegid eksperdid oma töö ja praakisid põhjendusega välja 90% pakutud ettepanekutest.
Mis alles jäi läbisid järgmisena sõela rahvakogu seminari näol millel osales...
Õige! - absoluutne enamus just neidsamu riigikogu liikmeid, omavalitsuste tegelasi ja erakondlasi kellede korralekutsumiseks needsinased ettepanekud justkui tehtud olid.
Loomulikult on igal inimesel õigus oma arvamusele ja see arvamus pole mõistagi ennasthävitav.
Ekspertide poolt juba nuditud ettepanekute nimekiri sai veelkordse selektsiooni osaliseks ja rahvakogu ette  lähevad otsustamiseks  vaid need ettepanekud mis enam kellegi huvi ei riiva.
Ja omakorda need punktid mis selle rahvakogu poolt valitud saavad jõuavad lõpuks riigikogusse kus need võibolla kunagi hääletusele pannakse.
Kas te teate kuidas töötab tsentrifugaalkartulikoorimismasin?
Ei tea?
Töötab see nii, et kartulid, erinevad, suured ja väikesed, silmadega ja ilma,  pannakse sellisesse karedate seintega tünni ja siis pannakse see tünn kiiresti ümber oma telje pöörlema. Tsentrifugaaljõud surub mugulad vastu karedat seina veerema ja selle veeremise käigus „kulub“ kartulikoor kenasti pealt maha.
Mugulad veerevad tünnis niikaua kuni nad on kõik sellised kenad ümmargused ja väikesed- ühesuurused.
Nii läheb ilmsesti ka meie rahvakogu ettepanekutega

Комментариев нет:

Отправить комментарий