Eellugu
Eelmisel nädalal tegin oma esimesed katsed pärmitaignaga, tulemus sai enam-vähem.
Sellel nädalavahetusel arendasin teemat pisut edasi ja otsustasin katsetada „Stolleni“ ehk jõulusaia küpsetamisega.
Tegu on vana ja traditsioonilise saksa jõuluretseptiga, esimene kirjapandud teade Stolleni kohta pärineb aastast 1329.
14, sajandi keskel pidi koguni saksimaa küürvürst Ernst koguni alandlikult paluma Rooma paavsti, et too tühistaks jõulueelse paastu ajal keelu pagaritel kasutada võid ja piima stolleni küpsetamisel...
Stollen pidi ju olema aasta toidulaua nael, midagi tõeliselt head ja meeldivat mida vaid Jeesuslapse sünnipäeval tohtis tarvitada.
Varustanud end sellise teadmisega sain ma nüüd tegelikult alles aru kui ülekõukäiva ülesande olin algaja kokandushuvilisena endale võtnud. Ei lastud ju vanal ajal vast igat pagariselligi sellise töö juurde.
Kuid nüüd asja juurde:
Poeskäik:
Võtsin oma töös aluseks Nami-Nami Stolleni retsepti mis asub SIIN
Stolleni retsept on üks sellistest mille teostamisele eelneb poeskaik kuna väga spetsiifilisi koostisosi kodus juhuslikult nii kui nii ei ole.
Ja nagu alati on takistuseks pakendite suurus.
Vajades 50g mandlilaastu peate te ostma 400g paki, kuna väiksemat pakendit lihtsalt ei ole.
Ja veel - maitseainete segu „mixed spice vürtsisegu” ei ole poest osta.
See tuleb endal kokku segada vastavalt õpetusele mis asub SIIN
„Kõva nisujahu“ Eestis ei müüda, ehk küll keegi-kunagi olla seda näinud müügil „Drumnisujahu“ nime all.
Tuleb niisiis kasutada tavalist.
Mina ostsin kuivatatud puuviljade segu „Caribean“ mis polnud kõige parem valik, sest sisaldab vähe rosinaid ja palju kõvu pähkleid.
Läbipaistmatus pakendis.
Ju unustasin vanasõna, et „põrsast kotis ei osteta“
Järgmine kord ostan puuviljasegu koostisosad kaalukaubana eraldi.
Valmistamine:
Valmistamise juures kulges kõik enam vähem nii nagu retseptis ettenähtud.
Mõne väikese mööndusega.
„Caribean“ puuviljasegust tuli eraldada suured pähklid ja purustada need eraldi.
Teiseks ei teadnud ma kogemuse puudumise tõttu, et kas peaksin kuivpärmi segama lihtsalt pulbrina taignasse või siis lahustama piimas nagu tavalisegi pärmi?
Otsustasin viimase variandi kasuks ja segasin pärmi piima hulka.
Seal see aga ei kavatsenud sugugi lahustuda, ehk küll udisin pärmiklimpi vahetpidamata lusikaga. Lõpuks sai pärm lahustatud ja taigen kokku segatud.
Retseptis ära toodud jahu kogusele lisasin veel ca 1 dl – alles siis sain sellise mittekleepuva konsistentsi.
Sõtkunud nagu kästud 5 min panin taigna kerkima, üritades tagada selleks 40 – 40 kraadist temperatuuri.
Kahe tunniga kerkis kenasti taigen-enam vähem kahekordseks.
Rullisin selle nüüd lahti umbes ahjuplaadi suuruseks ja 1 cm paksuseks ristkülikuks.
Järgmiseks võtsin martsipanimassi ja rullisin selle sama pikaks rulliks.
Asetasin martsipanirulli taigna servale ja keerasin taigna martsipani ümber rulli.
Saadud vorsti surusin veidi lapilumaks ja tegin sellele rea „saiasisselõikeid“.
Viimaste järgi on mul hea vaadata kuidas sai edaspidi kerkib.
Jätkasin kergitamist veel 30, ilma väga tuntava tulemuseta.
Edasi rändas võiga üle määritud Stollen ahju kus küpses 190 kraadi juures 40 minutit.
Kõige lõpuks puistasin Stolleni üle ohtra tuhksuhkruga ja lasksin jahtuda.
Klassikalise Stollenivalmistamise kirjelduse järgi tulnuks nüüd küpsetist hoida külmas kohas 2-3 nädalat.
Selle punkti vastu me eksisime J
Ja retsept ei nõudnud ju kaa...
Tulemus oli maitsev kuid kuivavõitu.
Järgmiseks korraks üritan meeles pidada, et rohkem rosinaid.
Nii, et mustab! Nagu Kiire pere ristsetel J
Комментариев нет:
Отправить комментарий