15.01.2012

"Kasukategu"

Tuisusest laupäevast sai pisut vähem tuisune pühapäev ja igavuse peletamiseks võtsin jälle köögis toimetamise ette.
Et pühadest on külmkappi settinud mõningane rikneda ähvardav toiduainetevaru - siis valisin retsepti seda arvestades.
"Kasukas".
Selline klassikaline-klassikaline slaavi päritolu piduroog, nõukogudeaegsete pidulaudade kohustuslik koostisosa.
On olnud aegu mil suhtusin sellisesse toitu põlgusega kui millesse väga väikekodanlikku mida olnuks häbi süüagi, rääkimata siis juba selle valmistamisest.  Kuid iial ära ütle iial.  Toiduainete seis külmkapis ja jõululaualt üle jäänud pool pudelit viina olid just "kasukaga" nostalgiaõhtuks sobilikud.
Retsept ise sai kokku pandud mitmesugustest erinevatest allikatest nagu internet, ämm, omaenda ja abikaasa meenutused.  Faktiliselt koostisosad siis lähtuvalt 1 pk heeringa kogusest nii: ( kihtide ladumise järjekorras)



  • Heeringas suitsumaitseline,                                            240 g
  • Porrulauk                                                                  0,5 vart
  • Marineeritud kurk, "Salvest", kuubikud                             4 tk
  • Keedetud ja riivitud porgand                                            4 tk
  • Mundris keedetud ja riivitud kartul                            ca 400 g 
  • Keedetud ja riivitud peet                                          ca  400 g
  • Riivitud munavalge                                                            4 tk
  • Peenelt riivitud munakollased                                             4 tk
  • Mõned hambulised porgandirattad kaunistuseks.
  • Majonees                                                                      250 g
  • Hapukoor 20%                                                             250 g
Kõigepealt segasin eraldi nõus  ühe väikese hapukoore majoneesiga.
Järgmiseks riivisin kõik koostisosad jämeda riiviga eraldi ja niimoodi eraldi jätsingi oma järjekorda ootama.
Edasi laotasin peenelt tükeldatud heeringa taldrikule ja katsin selle kihi tükeldatud porrulauguga.
Edasine filosoofia siis selline, et igale kihile järgneb katmine hapukoore majoneesi seguga - hapukoor,  kurgikuubikud, hapukoor, porgand, hapukoor, kartul, hapukoor, peet, peedi peale munavalge ja munavalge peale munakollane. 



Kuna tegin kasukat esimest korda siis avastasin ka mõned probleemid. Nimelt hakkab kihistiku kasvades tekitama probleeme liigne vedelik mis valgub välja kasuka alt.
Probleemi allikateks on kurk ja peet. 
Viimased tuleb kindlasti sõelas kuivemaks pressida.
Nagu soovitatakse, peab hea "kasukas" olema enne lauale kandmist olema päeva seisnud.  Mingil määral tekitab selline soovitus kõhklusi, sest hapukoorega segatud toiduained on kiired riknema.
Minuteada on selliste salatite realiseerimisaeg kaupluses vist ainult 6 tundi.
Lühidalt panin salati kokku umbes kella 11 ennelõunal, lauda istusime kell kaheksa õhtul.
Täitsa hea.
Tõsi, ma olen kehv kriitik, eriti kui asi puutub mulle vähetuntud rooga 


Комментариев нет:

Отправить комментарий