14.04.2012

Teeme Risottot


Laupäev...
RISOTTO
Kasutasin toidutare retsepti mille originaal on siin: Osso Bucco ja Piemonte stiilis paprikatega
Ütlemata enesekindel etteaste minu poolt, valisin selle retsepti paljude hulgast pärast mõningast "risottode" filosoofia üldist uurimist. ( nagu te aru saate on see mu esimene katse)
Kõigepealt varustusretk "Prismasse".

Probleeme tekkis safrani leidmisega, kuid ootamatult lihtsaks osutus "Osso Bucco" koodilõikude küsimus.
Neid lihtsalt müüaksegi meil sellesama nime all "Maks & Moorits" tootevalikus.
Ja mina kartsin, et ei saagi "õiget" lihatükki
Valmistamine kenasti juhendi järgi:

Kuivata veiselihatükid köögipaberiga ning vajuta soola ja pipraga maitsestatud jahusse. Prae pannil mõlemalt poolt korralikult pruuniks. Tõsta kõrvale. Kuumuta või ning prae sibulatükid kuldseks. Lisa vein, hakitud seller ja porgand, puljong ja tomatipüree ning kuumuta mõni minut. 


Siiani kõik OK.

Aseta lihatükid ahjuvormi ning vala peale maitsesegu. Timmi soola ja pipraga. Tõsta vorm 200-kraadisesse ahju ning küpseta 2,5–3 tundi, kuni liha tuleb kondi küljest hõlpsasti lahti ning on mahlaselt pehme. Vajadusel võid lisada puljongit, et liha ei jääks kuivale.

Maitsesegu all peeti silmas porgandi-selleri-püree jms segu?
Puljongit tuleb lisada nii, et kogu liha oleks kaetud?
Või ainult vormi põhja?
Otsustasin esimesed poolteist tundi küpsetada liha puljongiga suuremalt osalt kaetult, seejärel aga puljongi hulka vähendada.
Muidu OK, küpsetasin 2,5 h
Seniks segasin valmis "Germolata"
riivitud sidrunikoore, küüslaugu ja peterselli segu millega tuleb määrida liha küpsemise lõppjärgus.

Sega kokku gremolata. Selleks haki petersell peeneks ning riivi sidrunikoor ja pisem küüslauguküüs. Sega läbi. Tõsta pool gremolata’st lihale, pööra tükid ümber ja puista peale ülejäänud ...

Valmistasin ette ka "Piemonte paprikad".
Täpselt retsepti järgi.

Ja lõpuks risotto ise. See tegevus osutus lihtsamaks kui ma arvasin.
Lihtsuse all pean siin silmas seda, et midagi ei jäänud arusaamatuks.

Kuumuta lahja lihapuljong keemiseni. Sulata paksupõhjalises potis peaaegu kogu või ning prae hakitud sibul klaasjaks. Lisa seejärel riis ning sega. Lisa järk-järgult puljongit ja just sellises koguses, et riis selle “ära jooks”, mitte ei ujuks vedelikus. Viimases puljongi kulbitäies sulata safran ning lisa risotole.

Ainult safrani lisamise kogus jäi pisut ebaselgeks kuna retsept nõudis "paari niiti" -  mul oli aga kasutada pulber.
Siputasin siis silma järgi umbes veerandi 0,5g pakist.
Tulemus?
Ausaltöelda jäin rahule vaid Risotto endaga.
Täidetud paprikast ep oska ma lugu pidada isegi siis kui mõni meisterkokk neid valmistaks..
Ja liha "Osso Bucco" meeldis väga.
Meie koerale.
Ei tegelikult oli muidugi täitsa söödav, kuid ei vastanud minu ootustele.
Või mis - resultaat oli ju ettearvatav, sest liha on midagi sellist mille kokkamine püsib suuresti intuitsioonil ja kogemusel.
Ja mida ei ole seda ei ole.
Siit järeldus:
Järgmine kord jätan Risotto põhiretsepti 100% kasutusse.
Paprikatest loobun.
Ja liha puhul kasutan  läbiproovitumat retsepti või eelmaitsestatud toodet

Комментариев нет:

Отправить комментарий