19.03.2013

Delfi küsib: "Mis oleks, kui... Milline oleks Eesti okupatsioonita?"

Et siis selline intrigeeriv ettepanek.
Delfisse ei kirjuta aga siin võiks pisut mõtteid mõlgutada küll.
Et mis moodi Eesti siis välja näeks?
Nagu teada algasid kõik meie hädad kell 10.45 hommikul 28 aprillil 1914 kui keegi Gavrilo Princip Austria-Ungari troonipärija ertshertsog Ferdinandile seitse kuuli keresse kihutas.
Sellest sündmusest said alguse nii meie vabadus kui ka okupatsioon. Esimesest viimaseni viis Euroopa mastaabis enam vähem vältimatu põhjuslike sündmuste jada mis lõppkokkuvõttes andnuks ilmsesti sama tulemuse ehk nõukogude või saksa okupatsiooni igal juhul.
Ehk siis oli meil "mitteokupatsiooni" olukorra saamiseks enam vähem kaks võimalust:





1.  Gavrilo revolver kiilus kinni.  I MS ja sellest johtuvad revolutsioonid ja II MS jäid olemata. Paraku jäi olemata ka Eesti riiklik iseseisvus ja meie ametlik riigipea allkirjastaks dokumente nii:

Божиею поспешествующею милостию, Мы, ΝΝ, Император и Самодержец Всероссийский, Московский, Киевский, Владимирский, Новгородский; Царь Казанский, Царь Астраханский, Царь Польский, Царь Сибирский, Царь Херсониса Таврического, Царь Грузинский; Государь Псковский и Великий Князь Смоленский, Литовский, Волынский, Подольский и Финляндский; Князь Эстляндский, Лифляндский, Курляндский и Семигальский, Самогитский, Белостокский, Корельский, Тверский, Югорский, Пермский, Вятский, Болгарский и иных; Государь и Великий Князь Новагорода низовския земли, Черниговский, Рязанский, Полотский, Ростовский, Ярославский, Белозерский, Удорский, Обдорский, Кондийский, Витебский, Мстиславский и всея северныя страны Повелитель; и Государь Иверския, Карталинския и Касардинския земли и области Арменския; Черкасских и Горских Князей и иных Наследный Государь и Обладатель; Государь Туркестанский; Наследник Норвежский, Герцог Шлезвиг-Голстинский, Стормарнский, Дитмарсенский и Ольденбургский и прочая, и прочая, и прочая"

Inimarengu ja heaolu seisukohast olnuks see parim variant.
Targalt juhitud Vene Impeerium olnuks maailma rikkaim riik.
Eestlasi oleks pealt kaks miljonit ja vähesed neist teeksid madalat kvalifikatsiooni nõudvat tööd.
Kogu mustema töö teeks ära arvukad sisserändajad Aafrikast ja Lähis Idast.
Kultuuri ja teaduseinimesed suhtleks enamasti saksa keeles, tehniline intelligents ja ametnikkond peaks omasemaks vene keelt. Kuigi jah 50 % maid kuuluks endiselt saksa rahvusest aristokraatiale ja ka ametlikke riigikeeli oleks meil siin kaks.
Pole vist vaja lisada et eesti keel polnuks kumbki neist.
Poliitilise iseseisvuse puudumise ja kultuurilise allasurutuse kompenseeriks materiaalne jõukus.


2. Gavrilo revolver ei kiilunud kinni ja juhtus  kõik mis juhtus, mõlemad maailmasõjad, revolutsioon, vabadussõda, baaside leping ja ilmselt ka 1940 aasta okupatsioon. Lihtsalt pole miskit reaalset varianti miks kõik võinuks teisiti minna.
Aga...
1945 aastal ärkab Nõukogude juhtides südametunnistus ja nad käituvad nagu aumehed ja viivad oma väed pärast sõjategevuse lõppemist välja.
Milline näeks välja tänapäeva Eesti sellisel juhul?
Lihtsamal juhul nagu oli Tšehhimaa näiteks, siis juhul kui meist saanuks sotsialismileeri liige.
Variant soodne.
Aga kui ei?
Ilmsesti võiks ettekujutuse saamiseks vaadata Soome poole?
Liiga optimistlik!
Geopoliitilises mõttes olnuksime isoleeritud raudse eesriide ja Skandinaavia heaolu vahele nagu Soomegi ainult erinevalt Soomest saime me sõjas puht materiaalselt kannatada hoopis rohkem ja elatustase meil siin oleks ikkagi üksjagu madalam kui põhjanaabrite juures.
Eesti tööstus hävis sõjas täielikult, me pidanuks kõike sisse ostma - aga osta polnuks millegi eest, ainus mida me saaks eksportida olnuks põllumajandustoodang.
Kuid kliima on meil karm, palju rahvast sõjas hukkunud ja tootmistehnoloogia Euroopa mõistes ebaefektiivne.
Oleks läinud nii nagu läheb praegu - toimuks massiline väljaränne, riigi maksutulu langus ja haridus ning sotsiaalsfääri kidumine.
See omakorda annaks veel suurema väljarände.
Lõppkokkuvõttes elaks selle "darvinismi" tulemusena täna Eestis umbes veerand praegusest elanikkonnast...

Võta või jäta jõuan järeldusele, et iseseisvuse taastamine kohe pärast ilmasõda polnukski niiväga roosiline variant ja tundub, et üldkokkuvõtteks on  vabadus ja jõukus pöördvõrdelised nähtused.

Kõik see muidugi teie lahkel loal vaid spekulatsioon...



Комментариев нет:

Отправить комментарий