02.05.2013

1. Mai


Tallinn – Roosna-Aliku – Paide – Türi – Laupa – Kurgja – Vändra – Vihtra – Jõesuu – Tori - Sindi - Reiu - Pärnu - Vana-Pärnu - Tallinn


Guido, Svetlana ja Valli.
Ilm: Vahelduva pilvitusega +13-15, tuuline
Varem plaanitud väljasõit Pärnu Jõele, kavandatult läbida jõelähedastel teedel allikatest kuni suubumiseni merre.







Väljasõit kell 10 hommikul, Roosna-Allikule jõudsime umbes pool kaksteist. 
....Jaa. Siit selle mätta alt algabki kristalselt läbipaistva nirena Eesti pikim jõgi.


Muidugi sümboolselt, sest järves kust Pärnu Jõgi alguse saab on palju allikaid. Järgmise lühipeatuse tegime Tarbja paisjärve paisul, mis nägi välja nagu hooletusse jäänud ehitusobjekt..


Ikka veel on jõgi vaid paari meetri laiune, kuid vaid kümmekond kilomeetrit allavoolu, Paide linna servas, pärast ühinemist loendamatute kuivenduskraavide, Vodja  ja Esna jõega saab Pärnu Jõest juba Eestimaa mõistes arvestatav "tegija". 


Türi järv. Türilaste hooldatud korrastatud puhkepaik kus kõik on olemas - rand, vabaõhulava, piknikukohad ja isegi vanaldane vettehüppetorn. Kodanik Vallik alustas juba mitmendat puhku suplushooaega, taamal nautisid julged esimesed päevitajad kevadpäikest.


Laupa. Mõis ja sild. Pärnu Jõgi on tublisti kosunud, lisandunud on Prandi Jõe veed. Tegime väikese jalutuskäigu Laupa Mõisapargis. Mõisa peahoone, üsna uhke ja heas korras paistab stiililt vanem kui ta ehitusaasta poolest tegelikult on. Rajatud on see häärber aastatel 1911-1915. Rikkad olid Baltisaksa mõisnikud...


Kurgja. C.R. Jakobsoni talumuuseum mis meie saabumise auks oli loomulikult suletud ja Pärnu Jõgi.
Jõgi mis on vahepeal  endasse neelanud Lintsi ja Aruküla jõed on Kurgjal hoogne ja kiirevooluline.


Esialgse plaani kohaselt pidime Kurgjalt edasi sõitma mööda jõe kaldaid kulgevat kruusateed Suurejõele ja sealt edasi Vihtrasse. Õhtul enne väljasõitu jäin pisut kahtlema ja toksisin navigaatorisse Suurejõe asemel Vändra, vähendades seeläbi kruusatee osakaalu meie maršruudis rohkem kui kolmekümnelt kilomeetrilt kaheteistkümnele. Ja õigesti tegin.
Aga sellest hiljem. 
Kõigepealt Vändra. Andku  mulle toredad Vändra inimesed andeks, aga sõites läbi teie kodulinna kõlas kõrvus see tuntud laul
Kõik oli väljasurnud, vaatamata kenale kevadilmale ja puhkepäevale.
Edasi kurss Vihtra poole, tagasi Pärnu Jõe äärde. Vihtrast 12 ja pool kilomeetrit Jõesuuse kulgevat kruusateed kippusid kohati offroadiks ära. Auto põhi riivas alatasa mudavaalusid ja meil lihtsalt vedas, et me sinna teele maoli sisse ei jäänud. Kõigepealt vaatasin puht ehku peale kumba teeserva pidi järjekordset mudamerd ületada ja siis edasi, ettevaatlikult esimese-teise käiguga mööda kraaviperve riskides alla kraavi libiseda. Oleksin sõitnud rööpas või kesk teed, ööbinuks me vist sealsamas mudalombis.
Aga läbi saime.
Jõesuu. Kauaoodatud lõunapaus "Kodukõrtsis"  . Olin selle koha juba aegsasti valmis vaadanud ja eelmisel päeval üle helistanud, et kas nad ikka töötavad riigipühal?


Aga kõik oli kombes, kõhud said täis. Kuniks rooga ootasime tatsasid paar külajoodikut edasi-tagasi akna alt läbi. Muidu sama lugu nagu Vändras - inimtühjuse ja mahajäetuse hõng...
Pärnu Jõgi on vahepeal liitnud endasse Madara, Käru ja Vändra jõed ning kohtub siin Suurejõel Navesti Jõega. Kirjutan sihlikult "kohtub"mitte suubub, sest Navesti tundub  suurem ja veerohkem. Tori, Tori Põrgu. Sveta Valliga poseerivad kuradikese juures, Pärnu Jõgi  on siin juba mehe mõõtu ja ei pea punastama Emajõe või Narva Jõe ees.


Taali mõis. Nagu Laupa mõiski asub jõe kaldapealsel.  Oleme pisut ajagraafikust maas, sellepärast me siin pikemalt ei peatu. Läbi sõitsime ka Sindilt ja Paikuselt, jõe ääres ei peatunud, sest meie navi ja kohalike liikluskorraldusvahendite vahel oli miski konflikt ja me ei leidnud neid õigeid juurdesõituteid. 
Otsimiseks,  nagu juba mainisin aega polnud.
Reiu. Eelviimane vähe suurem lisajõgi enne merre suubumist suubub siin Pärnu Jõkke.


Pärnu. Viimane vahepeatus Pärnu kesklinnas. Kaatrid Pärnu jõel. Pisut ülesvõõli jääb Tallinna maantee sild. Pisut allavoolu seisab ankrus laev. 


"Pärnu -Jõesuu" . Üle Sauga jõe, läni Vana-Pärnu, mööda miskitest sadamarajatistest viib tee meid tänase marsruudi lõpp-punkti. 
Väike parkla, meremärgi juures
Teadetetahvel.


Ees on vaid hõre kõrkjaväli ning meri.
Paarisaja meetri kauguselt Paistab linnuvaatlustorn päris jõe suudmes.
Sellest tornist teengi veel mõned pildid veerand kilomeetri laiusest Pärnu Jõest millest me alles hommikul Roosna-Allikul üle astuda võisime - nüüd aga sõidavad siin suured laevad...





Комментариев нет:

Отправить комментарий