14.05.2012

Teeme Risottot - Vahekokkuvõte


Viimasel kolmel nädalal siis eksperimenteeritud kolme erineva risottoretseptiga.
Meie pere kiitis tulemused heaks järgneva paremusjärjestusega:

  1. Risotto Sinihallitusjuustuga

Maitselt ruulib sinihallitusjuust, seda võib sellisena kas armastada või vihata. Meie peres on sinihallitusjuustu lisamine edu pant J

  1. Risotto Mascarpone ja suitsulõhega

Tänu Mascarpone juustule kreemjas. Ehk küll suitsulõhet on koostises palju jääb selle maitse ikkagi pisut nõrgaks.

  1. Risotto Milaano moodi

Milaano moodi risotto on Safranikollane, ja suht sõmer. Maitselt annab tooni parmesanijuust.
Hea garniir ahjuprae tarvis.



Retseptide täpne koostis ja valmistamisõpetus varieeruvad väikeste nüanssidega erinevates allikates kuid laias laastus näeb asi maakeeles välja nii:



1. Koostis esimesel etapil kõigi kolme risotto puhul sama:

  • Hakitud sibul 100-150g
  • Risottoriis 350g
  • Võid 60g

Valmistusviis on selles kokkamise järgus samuti sama:

Hakatuseks sai paksupõhjalises potis sibul või sees klaasjaks praetud, lisatud riis ja praetud veel paar minutit.

2. Selles etapis lisasin buljongi . Risotto tegemisel kehtib üldine põhimõte, et buljongit lisatakse vähehaaval, riisi pidevalt segades, just sel määral nagu riis jõuab seda enesesse imada.
Riis ei tohi vedelikus ujuda
Siinkohal tuleb nentida, et minu arvates näidatakse vajaliku buljongi kogus paljudes retseptides ülemäära suurena.
Reaalne näiks olevat suhe: 1 osa riisi ja 2,5 osa vedelikku, ehk siis 1l eeltoodud koguste kohta.
Keetmiseks pakutakse samuti erinevaid aegu, nii retseptides kui riisipakil.
Buljongilisamine-segamine-keetmine on mõtet lõpetada ca 10-15 minuti pärast või varem – nii, et riisitera oleks al dente.

Lisatud buljong oli retseptiti erinev.
Milaano moodi risotto puhul kasutasin suht soolast lihabuljongit ( kuubik 1l vee kohta )
Mascarpone risotto puhul kasutasin aedviljabuljongit.
Sinihallitusjuustu risotto jaoks läks aga käiku naturaalne vähesoolane kanabuljong.

3. Nüüd kõige olulisem, ehk siis risottole nime andev komponent mille segasin risotosse keetmise viimastel minutitel.
Risotto Milaano moodi: Viimasesse kulbitäide buljongisse lisasin paar niiti safranit ja lõpuks segasin riisiga 80g  peenelt riivitud parmesani juustu.
Lasksin kenal safrankollasel risottol veel kümmekond minutit seista ja serveerisin.
Risotto Mascarpone ja suitsulõhega:   Safrani  asemel näpuotsatäis musta pipart. Seejärel 100g maitsestamata Mascarpone toorjuustu ja 200g väiksemaid suitsulõhe tükke, segasin läbi. Lasksin jälle 10 min seista ja serveerisin.
Risotto sinihallitusjuustuga:  Näpuotsatäis musta pipart,  150g riivitud sinihallitusjuustu, natuke sidrunimahla, segasin. 10 min seista jaserveerisin
„Natuke“, „näpuotsatäis“ jms ei ole mõistagi mõõdetavad kogused. Näib, et ettappi 3 on mõtet soola ja pipra küsimuses läbida usaldades oma maitset, ehk risottot lihtsalt proovides

Комментариев нет:

Отправить комментарий