Viimasel kolmel
nädalal siis eksperimenteeritud kolme erineva risottoretseptiga.
Meie pere
kiitis tulemused heaks järgneva paremusjärjestusega:
- Risotto Sinihallitusjuustuga
Maitselt ruulib
sinihallitusjuust, seda võib sellisena kas armastada või vihata. Meie peres on
sinihallitusjuustu lisamine edu pant J
- Risotto Mascarpone ja suitsulõhega
Tänu Mascarpone
juustule kreemjas. Ehk küll suitsulõhet on koostises palju jääb selle maitse
ikkagi pisut nõrgaks.
- Risotto Milaano moodi
Milaano moodi
risotto on Safranikollane, ja suht sõmer. Maitselt annab tooni parmesanijuust.
Hea garniir
ahjuprae tarvis.
Retseptide täpne
koostis ja valmistamisõpetus varieeruvad väikeste nüanssidega erinevates
allikates kuid laias laastus näeb asi maakeeles välja nii:
1. Koostis
esimesel etapil kõigi kolme risotto puhul sama:
- Hakitud sibul 100-150g
- Risottoriis 350g
- Võid 60g
Valmistusviis on
selles kokkamise järgus samuti sama:
Hakatuseks sai
paksupõhjalises potis sibul või sees klaasjaks praetud, lisatud riis ja praetud
veel paar minutit.
2. Selles etapis
lisasin buljongi . Risotto tegemisel kehtib üldine põhimõte, et buljongit
lisatakse vähehaaval, riisi pidevalt segades, just sel määral nagu riis jõuab
seda enesesse imada.
Riis ei tohi vedelikus
ujuda
Siinkohal tuleb
nentida, et minu arvates näidatakse vajaliku buljongi kogus paljudes
retseptides ülemäära suurena.
Reaalne näiks
olevat suhe: 1 osa riisi ja 2,5 osa vedelikku, ehk siis 1l eeltoodud koguste
kohta.
Keetmiseks
pakutakse samuti erinevaid aegu, nii retseptides kui riisipakil.
Buljongilisamine-segamine-keetmine
on mõtet lõpetada ca 10-15 minuti pärast või varem – nii, et riisitera oleks al
dente.
Lisatud buljong
oli retseptiti erinev.
Milaano moodi
risotto puhul kasutasin
suht soolast lihabuljongit ( kuubik 1l vee kohta )
Mascarpone
risotto puhul kasutasin
aedviljabuljongit.
Sinihallitusjuustu
risotto jaoks läks aga
käiku naturaalne vähesoolane kanabuljong.
3. Nüüd kõige
olulisem, ehk siis risottole nime andev komponent mille segasin risotosse
keetmise viimastel minutitel.
Risotto
Milaano moodi: Viimasesse
kulbitäide buljongisse lisasin paar niiti safranit ja lõpuks segasin riisiga
80g peenelt riivitud parmesani juustu.
Lasksin kenal
safrankollasel risottol veel kümmekond minutit seista ja serveerisin.
Risotto
Mascarpone ja suitsulõhega: Safrani asemel näpuotsatäis musta pipart. Seejärel
100g maitsestamata Mascarpone toorjuustu ja 200g väiksemaid suitsulõhe tükke,
segasin läbi. Lasksin jälle 10 min seista ja serveerisin.
Risotto
sinihallitusjuustuga: Näpuotsatäis musta pipart, 150g riivitud sinihallitusjuustu, natuke
sidrunimahla, segasin. 10 min seista jaserveerisin
„Natuke“,
„näpuotsatäis“ jms ei ole mõistagi mõõdetavad kogused. Näib, et ettappi 3 on
mõtet soola ja pipra küsimuses läbida usaldades oma maitset, ehk risottot
lihtsalt proovides
Комментариев нет:
Отправить комментарий