14.01.2011

Türisalu pank

 59°25'18.16"N
 24°19'49.86"E

Kõrge paekaldapealne Klooga maantee 23-ndal kilomeetril.  Tallinna ümbruses on see kõige ligipääsetavam  "Kõrge" merevaade mida võib nautida isegi autost lahkumata.

Kaks suurt Parklat. Kui seisata ülal näoha mere poole siis paremale jäävad Vääna-Jõesuu rand  ja selle taga Suurupi poolsaar, vasakule aga Lohusalu ja Lohusalu poolsaar. Otse üle mere on Soome lõunaranniku saartepuru, lähimateni neist on umbes 60 km
Parklast algab jalgrada mida mööda on võimalik laskuda alla mereranda.
Ja see on Türisalu panga huvitavaim osa mida enamus inimesi kahjuks kunagi külastanud ei ole.
Soovitan omalt poolt teha lühike jalgsimatk mööda panga jalamit.
Selleks tuleb laskuda alla randa ja jätkata liikumist Lohusalu suunas piki mereranda. Hoiatan kohe ette, et "puhaste riiete" ja kõpskingadega pole siia asja. Tuleb tõsiselt turnida üle kivirahnude, langenud puude ja randa katva püdela vetikasodi.
Aga see tasub ennast ära sest alles nüüd näete te Türisalu koopaid, võite otsida kivistisi rusukaldest ja üldse tunda aukartust looduse ürgse vägevuse ees.
Kõrge panga rusukaldega jalamil tuleb liikuda umbes 1 kilomeeter, hiljem pank eemaldub rannikust ja rand muutub jälle liivaseks.
Varsti on teil võimalus mööda jalgrada pöörduda tagasi üles parklasse, läbides sedakorda võimsa merevaatega jalgraja mööda panga ülaserva Kokku on see ring 4 km pikk.





View Larger Map






























Комментариев нет:

Отправить комментарий