Nüansid ja nipid
Esiteks koostisest.
„Rakvere keedusalaamit“ ei kasuta ma juhuslikult. Sellel on spetsiifiline maitse, mis võibolla peletab seda salaamit „toorelt“ söömast – kuid pitsa jaoks on see just õige mant. Plussiks on ka keedusalaami odavus.
Juustud. Kui te ei taha riskida hirmsoolase pitsa valmistamisega siis tasub juustude soolasisaldust jälgida. Võibolla oleks maitsvam kasutada ainult sinihallitusjuustu – kuid liigse soolasuse pärast ei soovita seda teha. Ise kasutan „Atleet Light“ ja „Dorblu“ 50/50 segu.
Ananass. Sellega on nii, et mõnele tõepoolest meeldib soolasem kraam. Siis võib ananassi asendada marineeritud või hapukurgiga. ( parem juba nii, kui et laduda pitsasse täisports soolast juustu). Ananassitükid
võiks olla omas mahlas mitte siirupis. Liigsest vedelikust tuleks enne ananassitükkide pitsakattesse segamist vabaneda.
võiks olla omas mahlas mitte siirupis. Liigsest vedelikust tuleks enne ananassitükkide pitsakattesse segamist vabaneda.
Ketšup või pannikaste. Mina olen harjunud kasutama sellist mis parasjagu käepärast juhtub olema. Kuna armastan ka veidi teravamat maitset siis viin ketšupi eelnevalt Cayanne pipart kasutades vastavasse konditsiooni.
Kui aga on viitsimist spetsiaalselt midagi osta siis vaataks mina erinevate „tuliste“ adzika liikide poole.
Magusaid kastmeid ma ei kasutaks, eriti kui pitsakattes on ananassitükid.
Pitsapõhi. Olen aegade jooksul katsetanud erinevaid pitsapõhjataignaid, hapukoorega ja ilma hapukooreta jms.
Kuna aga praegu on pitsapõhjapulber kenasti poest osta, siis ei ole tõesti enam mingit mõtet hakata ise pitsapõhjataigent tegema.
Dieedid: Olen üritanud teha enam vähem normaalse tulemusega „dieetpitsat“.
Selleks vähendan kogust, rasvasust ja soolsust. ½ Paki pitsapõhjapulbri asemel kasutan 1/3 pakki.
Salaami asemele tuleb kanaliha ja juustu kogust vähendan poole võrra.
Juustu soolsust ja rasvasust näed pakendil – poest võid juuste valida nii ja naasuguseid
Saab nii ka. Ikka on maitsev kuid kaloreid saad tükis vähem.
Vormistamine kaunistamine
Riivitud ja läbisegatud koostisosad jätavad valmispitsal asjaliku kuid visuaalselt igava mulje.
Retseptiraamatutest oleme harjunud nägema hoopis ilusamaid?
Ka seda pitsat saab ilusaks teha. Keegi ei keela junäiteks salaamit riivimise asemel õhukeste liistakute või kujunditena taignale laotamast. Kujunditesse võib rivistad ka ananassitükid ja koguni erinevad juustud võib laiguti pitsakattele lisada. Kaunistada võib ka õhuke-õhukeste tomatilõikude või oliivirõngastega. Rohelisi oliive ma eriti ei kasutaks – need on lihtsalt väga soolased.
Kogus: Alltoodud retsept on paras kogus kahele persoonile. Sama asja võib aga teha hoopis rammusama. Selleks tuleb võtta 1 pakk pitsapõhjapulbrit ja kogu ülejäänud värk korrutada kahega. ( vt. all )
Mõni nipp veel
Mõnel minusugusel kobakäpal võib olla probleemiks taigna ühtlaseks õhukeseks leheks rullimine ja selle lehe ahjuplaadile tõstmine?
Mina teen nii: Määrin kerge õlikorraga lauaplaadi ja taignarulli.
Asetan õliga määritud lauale ahjuplaadi suuruse, eelnevalt välja lõigatud küpsetuspaberi lehe.
Õli on siinkohal kasulik paberilehe fikseerimiseks lauale.
Nüüd rullin taigna küpsetuspaberile kenasti lahti, just õigesse proportsiooni.
Kuidas aga see värk nüüd ahjuplaadile saada?
Väga lihtsalt. Tõmban taigna küpsetuspaberi nurkadest koos viimasega siuhti ahjupannile J
Küpsetamise temperatuuri ja aega tasub jälgida täpselt.
(kui juust pruunistuma hakkab – siis on tagumine aeg pitsa ahjust välja võtta)
Ja nüüd siis pitsa ise ka J
Ja nüüd siis pitsa ise ka J
Selline hästi pikalt katsetatud ja samas hästi lihtne retsept 1 ajuplaaditäie pitsa saamiseks.
- ½ pakki õhukese pitsapõhja pulbrit
- 100 ml vett
- 25 ml õli
- 200g Rakvere keedusalaamit
- 100g juustu
- 100g sinihallitusjuustu
- 100g ananassitükke
- Ketšupit või pannikastet
- Pitsamaitseaine
- Cayenne pipar
Pitsapõhi: Segame pool pakki õhukese pitsapõhja pulbrit 100 ml vee ja 25 ml taimeõliga segame, sõtkume ühtlaseks massiks.
NB ! vee hulk võib varieeruda ja olla erinevate tootjate pitsapõhjapulbri puhul erinev.
Nii, et vaata pakendit.
Pitsakate:
Riivida jämedal riivil salaami, juust ja sinihallitusjuust.
Lisada ananassitükid ja segada kõik koostisosad omavahel.
Maitsestada pitsamaitseainega.
Pitsa
Rullida taigen ahjuplaadile, määrida pannikastmega millele on maitse järgi eelnevalt lisatud Cayenne pipart.
Seejarel laotada pitsakate ühtlase kihina taignale.
Küpsetada 200 kraadises ahjus 15 minutit.
Ja ongi valmis J
Sai ka ise järele proovitud ja väga hea tuli:).
ОтветитьУдалить